Трапезната сол (натриев хлорид) е полезна и необходима за човешкото тяло. Тя е част от кръвта, лимфата, междуклетъчното пространство и като цяло всички клетки.
Безсолната диета изключва използването на сол в храните, която постъпва в организма само с продукти, като месо, зеленчуци, хляб и т.н. Такава строга диета се препоръчва в случаи на хронични, пренебрегвани форми на заболявания.
Можете да „заблудите“ организма си, като замените солта с лук, чесън, подправки. Оказва се, че когато добавяте соев сос и ситно нарязани лук, чесън, нарязани ароматни билки към супи, салати, месни и рибни ястия, често нямате нужда от допълнително използване на сол.
Готварска сол трябва да се консумира разумно: бульон от месо да се осолява 20 минути преди края на готвенето, към рибния бульон добавете сол непосредствено след отстраняването му от огъня. Зеленчуците се осоляват 5-7 минути преди готовност. Зеленият фасул, грахът се осоляват, когато почти са готови, 5 минути преди отстраняване от печката. На пържените картофи се слага сол в самия край, след като са готови. В суровото месо и рибата добавете сол преди готвене.
Безсолната диета е много ефективна при затлъстяване :
1) всички ястия се приготвят без сол. Малко сол се добавя само в готови храни;
2) приемане на храна - не по-малко от 4-5 пъти на ден, малки порции;
3) станете от масата с леко чувство на глад.
Допустими продукти: ръжен и бял хляб (не повече от 200 грама на ден), супи от лек рибен, или зеленчуков бульон, месо и риба с ниско съдържание на мазнини. Зеленчуци: зеле, краставици, тиквички, ряпа, фасул, домати. Без ограничение: картофи, моркови, цвекло, плодове, плодове, млечни продукти без мазнини, извара, яйца, олио (не повече от 10 мл. на ден), чай и кафе.
Когато спазвате безсолната диета, тези продукти са напълно изключени: макаронени изделия, захар, конфитюр, грозде, диня, банани, пушени продукти, кисели краставички, лютиви и кисели ястия.
Безсолната диета - е адресирана към хора с хронични заболявания (сърдечно-съдовата система и бъбреците):
1) всички ястия се приготвят и се използват без сол;
2) прием на храна - минимум 5 пъти на ден, малки порции;
3) храната се готви само на пара;
4) пърженето е напълно изключено;
5) мазнина се добавя в готовите ястия.
Препоръчителни продукти: ръжен и бял хляб (! не пресен- на 1-2 дни), бисквити, супи от зеленчуков бульон, нетлъсто телешко месо, птици и риба, зърнени каши , ястия от сурови и варени зеленчуци , сладки плодове, яйца (не повече от едно на ден), плодови напитки, желе, мляко, извара, без пикантни сирена, чай с мляко. Продуктите, богати на калий са особено полезни: стафиди, сушени кайсии, смокини, картофи, сок от зеле.
Безсолната диета можете да спазвате 15 дни, като основно консумирате месо, което да редувате
- 3 дни пиле без кожата и мазнини (от гърдите е по-добре) - 500 грама в рамките на един ден
- 3 дни риба (без мазнини) - 500 грам рамките на един ден
Останалата храна можете да комбинирате от позволените и сами да си изготвите меню, което трябва да се базира безсолното готвене и избягването на мазни храни, сладко и подсладени напитки, както и ограничаването на тестени изделия до минимум.